Selamlar, bazı müşterilerimden 2023 ocak itibariyle websitelerinin sahte DMCA telif hakkı istekleri sebebiyle, Google dizininden kaldırıldığı yönünde şikayet alıyordum. Konuyu biraz araştırdım, Google nasıl olurda sahte istekleri onaylar diye şaşırmıştım. Haklı mıymış görelim.
Sahte DMCA Telif Hakkı Nedir?
Konuyu tam bilmeyenler için özet geçeyim: Google formu olan Telif hakkı ihlali iddiasını bildirin sayfasında;
- İsim
- Orijinal URL olduğu iddia edilen URL
- Şikayet sebebi
- Şikayet edilecek URL yazılıyor
Bu form lumen ile paylaşılıyor ve yapay zeka tarafından inceleniyor. Uygun görülürse Google dizininden şikayet edilen URL kaldırılıyor.
Buraya kadar her şey normal görünüyor ancak, anonim bir kişi, alakası olmayan bir websitesini hedef gösterip, yalan beyanda bulunarak websitesini şikayet edip Google arama sonuçlarından kaldırtıyor. Bunun onaylanmaması gerek, websitemi ne hakla şikayet ediyor diye düşünebilirsiniz ama Google o şekilde bakmıyor.
Sahte DMCA Telif Hakkı İtiraz
Peki bu telif hakkı kaldırma kararına itiraz edemiyor muyuz? Evet karşı bildirim formu ile ilgili alanları doldurup, telif hakkı sahibi olduğunuzu anlatıp, kaldırılan URLleri girerek itiraz edebiliyorsunuz. Bu bağlantılar Dijital Binyıl Telif Hakkı Yasası (DMCA) bölüm 512(g)(2) ve (3) kararlarına göre değerlendirmeye alınır. Minimum 10 gün içerisinde sonuçlanır ve dizinden silinen sayfalarınız geri eklenir.
Geri eklense de tatmin edici bir durum değil. Sayfalarınızın minimum 10 gün boyunca arama sonuçlarında olmaması büyük kayıp. Bunun için ne yapacaksınız?
DMCA Telif hakkı talebi ile sitesi arama sonuçlarından kaldırılan bir müşterimin, kaldırılan bağlantılarını Search Central’da bu konuda bilgili bir arkadaşıma incelettim. Geri dönüş olarak websitenide kullanılan;
- Resimler,
- Fontlar,
- Videolar,
- Yazılımlar ve diğer bileşenlerin
Google tarafından karşılaştırıldığını ve internette aynı içerik ile ilgili bir sonuç bulunursa şikayet edilen bağlantının kaldırıldığını iletti.
Yani bu durumda site sahibi olarak ne yapmalısınız? Websitenizde kullandığınız tüm materyaller ya halka açık bir şekilde paylaşılmış ücretsiz içerikler olmalı ya da sitenizde kullanacağınız resim, video, font, yazılım gibi kaynakları kendiniz üretip veya lisanslı bir şekilde satın alıp kullanmalısınız.
Denedik. Öyle yaptık. Tüm resimleri videoları kaldırıp bir yapay zekaya ürettirdik ücretsiz olarak. İnternet tarihinde o görselleri websitesinde ilk kez kullandık, websitesini benzersiz bir tasarıma çevirdik. Bugün itibariyle 39 gün oldu ve onlarca Telif hakkı isteği almasına rağmen, kaldırılmadı.
Yeterli Olmuyor mu?
"Sahte DMCA Telif Hakkı İstekleri" yazısı için 12 yorum bulundu
Merhaba, PHP 7.4 sürümünün artık miadı doldu ve çoğu güncel işletim sistemi destek vermiyor. Eklentiyi güncel PHP sürümlerine göre derlemenizi bekliyorum.
Merhaba Demir bey, eklenti Temmuz 2024 itibari ile php 8.1 ve 8.2 sürümleri için uyumlu. Skype hesabımdan iletişime geçerek güncel sürümü alabilirsiniz.
Yazılım desteği ile çözüm tam olarak nedir hangi eklentiyi almalıyız
Merhaba, İletişim sayfasından iletişime geçebilirsiniz.
Merhaba, benim 3 sitemin ana sayfası Google tarafından kaldırıldı. Mailleri de geldi zaten telif hakkı nedeniyle kaldırılmıştır diye. Telif hakkında bulunan iddasını ispatlamak zorunda değil mi? 13.09.2023 de kaldırıldı sitelerim. Yazılardan yana sıkıntım yok özgün olduklarını biliyorum. Ancak resimlerden emin değilim. Ana sayfayı, alt sayfalara 301 yönlendirmesi yapıyorum. 2-3 güne geliyor aynı gün yine DMCA vuruyor. Yani 301 de çözüm değil. Peki karşı taraf büyük ihtimalle sahte bir telif hakkı olduğu için ispatlayamamıştır. Bunun bir süresi var mı? yanı ispatlanmadıysa site ne kadar surede tekrar yayınlanır? Ben karşı bildirimde defalarca bulundum eskiden cevap veriyorlardı şimdi cevapta vermiyorlar.
Merhaba Bayram bey,
Kanıtlanmadığı sürede 10 gün içerisinde tekrar yayına alınıyor fakat uzun bir süre bu. Sizin de söylediğiniz gibi karşı bildirimlere bir süre sonra dönüş yapılmıyor. Yayından kaldırılma kararı yapay zeka tarafından incelendiği için çoğu zaman doğru karar vermiyor.
Bununla ilgili bazı kişiler çözüm bulmuş. 301 dışında. Ancak ticari bir olay olduğu için kimse paylaşmıyor. Siz bu tarz eklentiler yapan biri olarak AMP dışında buna çözüm bulacak eklenti yazıp satma gibi bir planınız var mı? Çünkü AMP değil direkt link DMCA yiyor.
Merhaba Emrah bey, Web sitesinin ana sayfası DMCA yemiyor. Alt sayfa olan kategorilerini, tekli bir web sitesinin ana sayfasına yönlendiren müşterilerim var. Orijinal linklerin DMCA sorunu için şu an 301 dışında geçerli bir çözüm yok maalesef.
Selam hocam, ana sitemize çok fazla sayıda şikayet var ve alt kategoriler DMCA yüzünden arama sonuçlarından kalktı. Bunun için bir eklentiniz var mı? Yukarıda bahsettiğiniz sorunu AMP ön eki kaldırarak çözdük ama eskiden gelmiş şikayetler nedeniyle oluşan problemin çözümünü arıyoruz.
Merhaba Levent bey, Eğer DMCA isteği ana domain için onaylanıyorsa ve ana domain arama sonuçlarından kaldırılıyorsa, alt sayfaların URL yapısını değiştirmek, eski yapıdan yeni yapıya 301 yönlendirmesi yapmak dışında bir çözüm yok ne yazık ki. Pek geçerli bir çözüm değil ancak alternatifi yok şimdilik.
Eğer DMCA isteği, AMP için kullandığınız ek domaine yapılıyor ve bu domain sebebiyle arama sonuçlarından sayfalarınız kaldırılıyorsa onun için yazıda bahsettiğim eklenti işinize yarayacaktır.
Hangi domain sebebiyle yayından kaldırıldığını görmek için transparencyreport.google.com/copyright/overview sayfasında "Verileri inceleyin" bölümüne kendi domainlerinizi yazıp taratarak görebilirsiniz.
Hocam merhaba, yazdıklarınızı biz de uyguladık ana sayfa için sorun yaşanmıyor ama alt sayfalarımız sahte DMCA almaya devam ediyor. AMP değil de ana sitemizin alt sayfaları için ne yapabiliriz?
Merhaba Hakan bey,
Alt sayfalar için URL değiştirip, eskiden yeniye 301 yapabiliyoruz fakat bu sıralama sorunu yaşatıyor ve Google pek sık taramıyor. Bu makalede anlattığım DMCA yiyen AMP domain için geçerli. Ana sitenin alt sayfaları için yapabileceğimiz bir şey bulunmuyor 5 Eylül 2023 itibariyle.