Merhaba,
Son zamanlarda website sahipleri uğradıkları anti-seo işlemleri sebebiyle içeriklerini korumak için teknik yöntemler aramaya başladı. Ben de bu koruma yöntemlerinden birini geliştirip WordPress eklentisi haline getirdim. Eklentinin temel olarak özeti SEO için makalenizi sadece gerçek Google botu (crawler) görebilir. Bu sayede içeriği siz ve Google haricinde 3. bir kişi göremeyeceği için içeriğiniz çalınmaz ve spam işlemler yapılamaz.
Uygulanan anti-seo işlemler benim de kafamı karıştırmıştı. Bir müşterimin sitesinde analiz yaparken, “.edu”, “.gov” uzantılı sitelerden hit geldiğini gördüm. Siteyi incelemek için girdiğimde gördüm ki, müşterimin sıralamadaki sayfasında olan makaleyi alıp birden fazla “.edu”, “.gov” gibi güçlü uzantılara sahip domainlere koymuşlar. Bu websiteleri devletler tarafından kurulduğu için Google gözünde ciddi bir otorite ve öneme sahip. Bu yüzden müşterimin kendi makalesi çalınmış, kopyaya içeriğe düşürülmüştü. İlk başta çözüm olarak ilgili domainleri yöneten kurumlara mail atıp hacklendiklerini bildirsek de, bu anti işlemlerin arkası kesilmedi. Bu yüzden “İçerik Koruyucu” adını verdiğim bu WordPress eklentisini gelişirdim.
İçerik Koruyucu Eklentisi Nedir?
İçerik koruyucu, websitenizdeki içeriklerin 3. kişiler tarafından çalınmasını önlemek amacıyla geliştirilmiştir. Bu eklenti kurulduğunda rakipleriniz sitenizi inceleyemez ve sizi sıralamadan düşürecek anti teknikler geliştiremez. Dinamik farklı içerik sistemi ile dışarıya sadece göstermek istediğiniz şeyleri gösterirsiniz.
İçerik Koruyucu Eklentisi Özellikleri
Eklentinin temel olarak 3 işlevi vardır;
- Sitenizin SEO içeriğini sadece gerçek Google botu yani crawler görür.
- Sitenize direkt giriş yapan kişiler ve botlar sizin seçtiğiniz farklı bir sayfa görür.
- Sitenize Google aramalarını kullanarak mobil cihazla giren kişiler websitenizin kazancını sağlayan reklam veya benzeri ekleyeceğiniz sayfayı görür.
- Bunlara ek olarak Google üzerinde mobil cihaz ile arama yapıldığında farklı domain gösterebilirsiniz. (Bunu kabul edip etmemek Google’ın kararıdır.)
Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
- İçerik Koruyucu Eklentisi Nedir?
Websitenizdeki SEO yapılan makale ve benzeri içeriklerin, 3. kişiler tarafından çalınmasını veya anti-seo, spam işlemler yapılmasını engellemek amacıyla geliştirilmiştir.
- İçerik Koruyucu Eklentisi Nasıl Çalışır?
Siteye erişmek isteyen kişinin bot olup olmadığını kontrol eder. Eğer gerçek Google botu yani crawler ise sitenin SEO içeriğini görmesine izin verir. Eğer test botu veya farklı bir ziyaretçi ise sizin belirleyeceğiniz bir ekran gösterilir.
- Websitemin SEO Performansı Düşer mi?
Bu eklenti websitenizin spam benzeri işlemlerden korunması için geliştirilmiştir. Siz websitenize admin girişi yaptıktan sonra ne görüyorsanız, Google’da aynısını görecektir. Bu eklenti websitenizin SEO performansını doğrudan olumlu veya olumsuz etkilemez.
- Mobilde Farklı Domain Gösterme Nedir?
Google’ın destek verdiği bir işlem ile AMP benzeri bir yapıda websitenizin alternatif versiyonlarını, belirli arama ölçütlerinde farklılaştırarak sıralamaya farklı domain sokabiliyorsunuz. Yani yazılım websitenizi korumak için mobil aramalarda sizin belirlediğiniz farklı bir domaini gösterebilir. Fakat bunu yapıp yapmamak tamamen Google’ın elindedir.
- İçerik Koruyucu Eklentisi Sadece WordPressle mi Çalışıyor?
Evet bu bir WordPress eklentisidir fakat özel yazılıma da entegrasyonunu yapabiliriz bunun için iletişime geçebilirsiniz.
- İçerik Koruyucu Eklentisi Açık Kaynak Kodlu mu?
Hayır eklenti açık kaynak kodlu değildir ve kodları ionCube encode edilmiştir. Bunun sebebi eklentinin korsanlaşmasını önlemektir.
- İçerik Koruyucu Eklentisi için Bayilik Alınabilir mi?
Evet bu konuda iş birliğine ve birlikte kazanmaya açığız. Eğer eklentiyi kendi müşterilerinize satmakla ilgileniyorsanız iletişime geçebilirsiniz.
- İçerik Koruyucu Eklentisi’nin Çalışması için Gereksinimler Nelerdir?
Eklentinin çalışabilmesi için sunucunuzda kurulu olması gereken sistem gereksinimleri var. Bunlar şu şekildedir;
- PHP 7.4 veya PHP 8.1 veya PHP 8.2
- ionCube 13
- Sunucu taraflı veya WordPress taraflı kesinlikle cache sistemi olmamalıdır.
"İçerik Koruyucu" yazısı için 4 yorum bulundu
Eklentilerinizi ve içeriklerinizi yakından takip ediyorum. Gerçekten işlevsel ve sektörlere yön veren işler başarıyorsunuz. Junior yazılımcı olarak size şapka çıkartır yaptığınız işlere şapka çıkartırım. Başarılarınızın devamınızı bekleriz. Umarım bir gün bende sizin gibi başarılı yazılımlar çıkartabilirim.
Merhaba Serkan bey, değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Bu tür destekleyici sözleriniz gerçekten değerli. Eklentilerimi beğenmeniz ve işlevsel bulmanız beni çok mutlu etti. Sizin gibi yetenekli birinin ürünlerime dikkat çekmesi büyük bir onur. Umarım siz de yazılım alanında harika işler çıkarırsınız. Başarılarınızın devamını dilerim.
Her gün yeni bir şey çıkıyor. Bu kadar yakından takip etmene hayranım. Türkiye'de en iyisi sensin. Helal olsun. Bilgine bilgi katar. Hizmete hizmet katarak devam ediyorsun. Tebrikler.
İyi düşünceniz ve tebriğiniz için çok teşekkür ederim.